Bilbarnstolar Bäst i test

Bästa Bilbarnstolen 2021 » Bäst i test

En trygg, säker och bekväm bilbarnstol är en av de viktigaste sakerna som finns när man är småbarnsförälder. Då många av oss har bil och kör omkring med barnen en hel del så är det en självklarhet att man skaffar en bilbarnstol som stämmer överens med alla säkerhetsregler som finns.

Det är inte alltid lätt att hitta en bilbarnstol som både känns stabil och säker och som är enkel att använda. Därför har vi testat några av marknadens allra bästa bilbarnstolar.

1. BeSafe iZi Plus X1

Om du hört talas om, eller kanske till och med har erfarenhet av, iZi Plus så kommer du att älska iZi Plus X1 – detta är nämligen den uppdaterade versionen av just iZi Plus från BeSafe. Vad har då ändrats? Jo, man har sett till att göra den extra säker. Hur? Dels har man använt den senaste generationens sidokollisionsskydd SIP+ (gör bilbarnstolen 20 % säkrare vid en sidokollision) och dels används en uppdaterad bodyhugger som ger mer stabilitet.

Detta är en bakåtvänd bilbarnstol som man kan använda upp till cirka 5 år (25 kg). Det är naturligtvis lite individuellt det här med hur länge man kan använda en bilbarnstol. Alla barn växer olika fort och vissa barn är ju mindre eller större rent genetiskt. Man kan dock ha 5 år (25 kg) som en “måttstock” för hur länge man kan använda denna bilbarnstol.

Denna bilbarnstol är mycket bekväm och den är snyggt designad. Klädseln är både mjuk och slitstark, den är lika säker för ett litet barn som ett barn som är äldre och dessutom kan man ställa in den i tre olika lutningslägen. iZi Plus X1 har även en hög position i bilen och detta gör så att barnet har bra sikt under bilfärden.

Bilbarnstolen från BeSafe väger cirka 12 kg och dess höjd är 63 cm när huvudskyddet är i dess högsta position.

2. Axkid Minikid

Denna bilbarnstol från AXKID är en bakåtvänd bilbarnstol som passar för barn upp till cirka 5 år, 125 cm, eller 25 kg. Måtten på denna bilbarnstol är L56 x B44 x H62. Den väger 11.4 kg och när det kommer till installation så är det 3-punktsbälte i kombination med medföljande förankringsband som är gällande.

AXKID Minikid är en rymlig och bekväm bilbarnstol och den har fem stycken lutningslägen. Det går alltså att anpassa den efter behov, vilket är väldigt bra. Nackstödet har sju fasta lägen och det finns även stabiliserande stödben som man fäller ut med en snabb knapptryckning.

Man kan ta av och tvätta klädseln och man får med en babydyna så att stolen ska kunna användas redan från tidig ålder. Det finns ett bälte som är integrerat i bilbarnstolen och nackstödet justerar man automatiskt.

Den är godkänd enligt EU säkerhetsstandard ECE R44/04 och den är testad och godkänd av REACH samt VCA.

3. Britax Römer Hi-Way II

Denna bilbarnstol, Hi-Way II från Britax Römer, är en bakåtvänd stol som passar alla typer av bilar. Det är viktigt att man hittar en bilbarnstol som passar ens bil. Alla har vi olika bilar, så det är viktigt att det görs möjligt för alla att använda en och samma bilbarnstol. Man vill ju ha en som man väljer ut för att det är den bästa, inte för att det är den enda som passar ens bil. Just denna bilbarnstol har en väldigt genomtänkt design och det märks inte minst på dess kompakthet.

Måtten är H60 x B46 x D49 och den väger 9 kg. Den kan användas av barn upp till 25 kg, vilket brukar stämma överens med en ålder på cirka 5 år och en längd på 125 cm. Detta är naturligtvis bara generaliseringar, så utgå från ditt eget barn när det kommer till att avgöra när du ska sluta använda bilbarnstolen.

Den kommer med en enkel installation med trepunktsbälte eller tvåpunktsbälte och dess fotstöd och fästen ger stolen extra stabilitet. Den har även axelvaddering och den vadderade klädseln kan tas av. Selen är en fempunktssele med enhandsjustering.

4. Axkid Rekid Bilbarnstol

Denna bekväma bilbarnstol från AXKID kallas Rekid och den är bakåtvänd. Den är enkel att montera och den har ett integrerat fempunktsbälte. Den har både ett bekvämt nackskydd och mjuka polstrade axelmuddar. Man ställer in nackskyddet efter barnets längd och storlek. Stödbenet har en generöst tilltagen längd så att man ska kunna montera den i alla typer av bilar.

Klädseln kan man smidigt ta av och tvätta i 30 grader. Detta är såklart en av de viktigaste sakerna då det ofta blir lite smutsigt av både det ena och det andra i just en bilbarnstol.

Måtten är H62 x B44 x D58 och den väger 14.5 kg. Denna bilbarnstol kan användas från 9 kg upp till 18 kg om man använder isofix-fästena. Om man använder trepunktsbältet så kan den användas från 9 kg upp till 25 kg.

5. BeSafe iZi Twist B i-Size

Denna bilbarnstol är utrustad med den unika BeSafe Baby Shell som ger ditt barn optimalt skydd från det att hen är nyfödd. Det finns både en babyinsats och ett sidokollisionsskydd i stolen och det finns även ett bekvämt och säkert huvudskydd (Dynamic Force Absorber).

Då detta är en bakåtvänd bilbarnstol så är barnet säkert upp till cirka 4 år (maxvikt 18 kg). BeSafe iZi Twist B i-Size har klarat alla de tuffaste testerna vad gäller exempelvis krocktest och så vidare. Man kan med andra ord känna sig helt säker när man väljer att använda denna bilbarnstol till sitt barn.

Att den även är väldigt bekväm gör att detta är ett bra val. Bland annat har den ventilationssystem i ryggen, ett huvudskydd som går att rotera i tio olika steg och ett flertal olika lutningslägen.

Det medföljer en Newborn Hugger som man kan använda medan barnet är en bebis och sedan kan man ta bort dessa delar när barnet blir äldre.

6. Britax Max-Way Plus

Denna bilbarnstol är bra på många olika sätt och vis. Detta är Max-Way Plus, vilket innebär att detta är en förbättrad version av Britax Max-Way. De stora skillnaderna märks bland annat på att det är mjukare stoppning, ett större huvudstöd och att den har SICT sidokollisionsskydd.

Den passar för barn som väger från 9 kg upp till 25 kg, så man kan ha den när barnet är ganska stort. Då den passar in även i mindre bilar så kan man använda den även om man skulle byta bil från mindre till större eller vice versa.

Måtten är 64 x 45 x 64 och stolens vikt är på behagliga 7 kg. Man kan ta av klädseln och tvätta den vid behov och man kan justera den efter barnet så att det blir så säkert och komfortabelt som möjligt.

7. Maxi-Cosi Mobi SPS Bilbarnstol

Detta är en bakåtvänd bilbarnstol som passar barn som väger mellan 9 kg och 25 kg. Den har en enkel fempunktssele som man kan justera på egen hand och dessutom finns det fyra olika vilolägen. Det är en bilbarnstol som är både praktiskt, enkel att hantera, fräsch och snygg och bekväm för ditt barn – den har allt man kan önska sig.

Klädseln kan man ta bort och tvätta när som helst och det finns både solskydd och mugghållare, justerbart fotstöd och unika hållare som ser till så att det interna bältet inte är i vägen.

Hur vi utfört detta test

Vi gjorde som så att vi dels testade med hjälp av våra egna barn, men vi passade också på att be kompisars och familjemedlemmars barn vara med. Vi tänkte att det är bättre med så många som möjligt som är med och kollar hur de olika bilbarnstolarna är.

Efter att ha testat sådana saker som hur lättmonterade och komfortabla bilbarnstolarna var så kunde vi enas om vilka som blev vinnare i detta test. Vi testade i en vecka var så att alla stolar blev ordentligt testade av flera olika föräldrar med olika bilar, olika ålder på barn och så vidare.

Frågor och svar

Vad är en bilbarnstol?

En bilbarnstol är en stol som används för att öka säkerheten för barnet under bilresor. Det spelar ingen roll om det är långa eller korta sträckor det handlar om, utan det är lika viktigt varje gång man sätter sig i bilen att barnet sitter säkert.

Framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol?

Det som är bäst och säkrast är att använda en bakåtvänd bilbarnstol. Den tar emot de starka krafter som sker vid en kollision och skyddar både hals och huvud. Man är 5 gånger mer säker med en bakåtvänd bilbarnstol.

När ska barnet börja använda en bilbarnstol?

En bakåtvänd bilbarnstol kan och ska användas från det att ditt barn är nyfött. Då använder man ett babyskydd för att babyn ska ligga tryggt, säkert och bekvämt.

Hur många år kan man använda bilbarnstolen?

Många brukar använda en bakåtvänd bilbarnstol fram tills dess att barnet är runt 4-5 år. Det är lite olika beroende av hur det ser ut med längd, vikt med mera.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett fästsystem för bilbarnstolar. Det bygger på en internationell standard som tagits fram inom ISO. Med ISOFIX blir det enklare att montera och det gör också att det blir svårare att montera fel.

Vad du bör tänka på innan du köper en bilbarnstol

Det finns lite olika saker att tänka på innan man köper en bilbarnstol. Först och främst är det så att du ska tänka på vilken bil du har, om du ska byta till en betydligt mindre eller större bil i den närmaste framtiden etcetera.

Det är också viktigt att tänka på att det ska vara en bilbarnstol som passar just dig och ditt barn. Kanske vill du köpa en som ska användas till fler än ett barn? Välj en bilbarnstol som är anpassad efter ditt barns ålder och storlek.

Kolla in sidokrocksskyddet ordentligt då det är så viktigt att det blir rätt. Det är ungefär en fjärdedel av alla bilolyckor som är sidokrockar så det är viktigt att man har ett säkert skydd mot det.

Se också till att det finns bra benutrymme då det gör att man kan använda bilbarnstolen längre. Det är bara att justera på det vis som passar ens barn för stunden.

Sedan har vi såklart även det självklara – att välja en bilbarnstol som är testad och godkänd!

Säkerhet

Säkerheten är det som är det viktigaste när man väljer bilbarnstol. Det är bara att kolla här hos oss samt kolla upp andra tester för att se vilka bilbarnstolar som är det allra bästa. Om man vet att man har en bilbarnstol som är trygg och säker är det lättare att slappna av när man kör bil.

Design

Designen på en bilbarnstol ska helst vara både snygg och smart. Naturligtvis är det den smarta delen av designen som är det viktigaste, men visst är det kul om man kan få både och!