Barnvagnar Bäst i test

6 Bästa Duovagnarna 2021 » Bäst i test

Att det är poppis med just duovagnar har väl knappast någon missat, eller hur? Det man ska tänka på när man väljer barnvagn är att den får plats i bilen, i hissen och så vidare. Det ska helt enkelt vara så att den vagn man väljer är smidig att använda, säker för barnet och att det är bra pris på den, såklart.

Det är inte det lättaste att på egen hand försöka hitta den perfekta vagnen, men det är där vi kommer in i bilden! Spana in vårt test nedan för att få bra tips!

1. Thule Sleek Barnvagn med Liggdel

Denna barnvagn är både flexibel och av väldigt hög kvalitet. Man får en Sleek Barnvagn och en Sleek Liggdel när man köper denna. Man kan använda den ända från födseln och framhjulen kan bli extra stabila genom att man låser dem. Dessutom är det på det viset att den har fjädrade hjul som gör att det blir en behaglig färd även i tuffare terräng. Hjulen har reflexer och det är en riktigt bra funktion som vi verkligen gillar med denna duovagn.

Ryggstödet är fällbart och har tre lägen, vilket är perfekt både när barnet sover, vilar och sitter upprätt. Suffletten är ventilerad, har tittfönster och UPF50+ – allt för att ditt barn ska ha det så bekvämt som möjligt. Man väljer själv om man vill ha sittdelen placerad vänd från eller mot dig som förälder.

2. Britax Smile 2 Duovagn

Detta är en duovagn som man kan använda på många olika sätt. Man får med en korg som rymmer massor av saker som man kan behöva när man är ute på promenad. Vagnen är perfekt då den passar för barn från det att de är nyfödda upp till 17 kilo. Man kan med andra ord ha denna vagn länge och det är alltid bra!

Liggdelen är stor och sittdelen är både utfällbar och har en skyddande sufflett samt vindskydd. Det är inte konstigt att detta är en barnvagn som tilldelats utmärkelser i olika tester, utan det kan man snabbt förstå när man spanar in den. Sittdelen har flera lutningslägen och liggdelen är mycket bekväm för de minsta barnen.

Britax Smile 2 Duovagn klarar av olika typer av underlag och den är smidig att ha att göra med. Då den passar för olika underlag så är det på det viset att man kan ha den både i storstadsmiljö och på landet. Detta är bra då man inte befinner sig endast i stadsmiljö eller endast på landet hela tiden.

3. STOKKE Trailz Duovagn

Här får man en duovagn med sittvagn, liggvagn och babyskydd och man kan välja mellan olika färger både på vagn och på babyskydd. Man vill ju faktiskt ha en barnvagn som man tycker är fin, det ska inte bara handla om komfort, även om det naturligtvis är det viktigaste.

Denna duovagn är perfekt för äventyrlighet och det är den sortens vagn som alla, oavsett var man bor och oavsett vad man tycker om för slags aktiviteter, med fördel kan använda. Den funkar oavsett terräng och oavsett årstid, så det är en vagn både för storstaden och för landsbygdens vägar.

Den har fyra hjul, varav de två främre är låsbara. Man köper till både sittdel och/eller liggdel då det endast är vagnens chassi som ingår i grundpriset. Sittdelen har en placering högt upp så att man hela tiden kan vara nära sitt barn och så är även liggdelen. Detta är en mycket bekväm och trevlig barnvagn som du kommer att bli nöjd med och du kan använda den under lång tid och dessutom så kan du ha den i tillräckligt många olika lägen för att den alltid ska kännas bra och praktiskt både för dig och för ditt barn.

4. Britax GO NEXT 2 Barnvagn

Om man är ute efter en riktigt bra duovagn så är detta ett mycket bra val. När man köper denna barnvagn så får man både chassi, sittdel, liggdel och förvaringskorg.

Deras CLICK & GO adapters gör att vagnens chassi är kompatibel med Britax Römer babyskydd och det är såklart en stor fördel med att välja just denna vagn. All klädsel till denna vagn kan tas av och den tål maskintvätt, vilket även det är en av de saker som är det allra viktigaste när det kommer till just barnvagnar.

Bakhjulen är luftfyllda, ryggstödet är fällbart, solsuffletten har UPF50+ solskydd, madrassen till liggdelen är ventilerad och fuktavledande och dessutom är snurrhjulen framtill låsbara. Handtagsskyddet är handsytt och ergonomiskt, vagnen har optimal åkkomfort med hjälp av centralfjädring och man får även med en justerbar fempunktssele.

5. Carena Visby Syskonvagn

Denna vagn är perfekt både för storstaden och för landsvägar. Carena Visby Syskonvagn kan med andra ord alla, oavsett livsstil och oavsett vart man valt att bo, använda till sitt barn. Man kan börja använda denna från det att barnet är ungefär 6 månader och den funkar till upp till 25 kilo per barn. Om man köper till en separat liggdel så kan man använda den redan från det att barnet är nyfött (upp till 9 kilo).

Detta är en duovagn som är enkel att använda, så det krävs inga större tekniska kunskaper (vilket faktiskt krävs för vissa high-tech vagnar numera). Det går enkelt att ta bort sittdelen för att montera den på liggdelen och man kan använda två liggdelar samtidigt.

Naturligtvis är det även en bra sufflett som medföljer för att barnen ska slippa solljus. Dessutom är suffletten extra bra då den har ventilationsnät – perfekt vid varmt väder!

6. Hauck Malibu 4 Trio Set

Denna praktiska duovagn passar perfekt när man vill ha en smidig barnvagn som funkar från det att barnet är nyfött till dess att det nått förskoleåldern. Denna vagn har en innovativ utformning som gör att det är enkelt att fälla ihop den för att den ska få plats i bagageutrymmet, vilket alltid är guld värt. Ju smidigare det är att ta med sig vagnen, desto enklare blir vardagen och det behöver alla nyblivna föräldrar!

Man byter enkelt ut liggdelen till en sittdel när barnet är redo för det och då både liggdel och babyskydd är enkla att klicka på så kan man flytta med sig barnet medan det sover. Inte nog med det – både ryggstöd och fotstöd är justerbara så att det ska bli så bekvämt som möjligt.

Man kan ta av både plasthjulen, frambygel, sufflett och det tvättbara tyget. Detta är, som ni kan se, ett mycket bra val om man ser till smidighet och det är det som är mest värt när det kommer till barnvagnar (utöver säkerhet och bekvämlighet för barnet, såklart).

Hur har vi testat duovagnarna?

För att komma fram till vilka duovagnar som skulle vara med i vårt bäst i test så har vi konsulterat proffs inom barnvagnar såväl som föräldrar i vår närhet och nätforum – allt för att det skulle bli ett så utförligt och tydligt test som möjligt.

Med massor av blandad kunskap från olika håll har vi kunnat ta fram dessa 6 olika duovagnar och då de alla är bra så är det bara att välja en av dem. Nöjd kommer man att bli, oavsett vilken av dessa 6 stycken man väljer.

Att tänka på när du köper den bästa duovagnen

Säkerhet

Säkerheten är alltid det viktigaste när det kommer till allting man har till sitt barn. Visst finns det en massa andra saker att ta med i beräkningen, men att det är säkerheten framför allt vad gäller din lilla bebis är ju ganska självklart.

Det är klokt att se till att välja en duovagn som har gått igenom många olika tester och som är vanligt förekommande. På så sätt kan man känna sig säker på att det är en bra vagn som är pålitlig i alla lägen.

Design

När man hör ordet ”design” kanske man tänker på det estetiska, men vad gäller en duovagn är det både det estetiska och det funktionella som man tar med i beräkningen. Det är, av förklarliga skäl, på det viset att det är funktion och säkerhet framför det estetiska, men idag kan man få allt i ett, så det är bara att välja den som är både bra, säker och snygg.

Storlek

Det finns duovagnar i många olika storlekar och det är upp till varje förälder att avgöra vilken storlek som passar ens livsstil och behov. Om man har en stor bil och ett hus är det mindre viktigt med en liten och smidig duovagn. Bor man däremot i lägenhet med hiss och har en liten bil, eller ingen bil alls och ska kunna använda barnvagnen på ett enkelt sätt på exempelvis bussen så är det viktigt att man tar hänsyn till storlek på ett annat sätt.

Läs mer: Bästa babyvakten

Frågor och svar

Vad är en duovagn?

En duovagn är en barnvagn som man kan använda från att barnet är nyfött fram tills det är flera år gammalt. Duovagnen har två insatser, varav en är en sittdel och en är en liggdel. Dessa både används till samma chassi. Skillnaden mellan kombivagn och duovagn är att duovagnar har två separata delar medan kombivagnen består av en del vilken man placerar en lift med hårda kanter i sittvagnen.

När ska man börja använda en duovagn?

En duovagn kan man börja när bebisen är nyfödd. Sedan använder man den i flera år framåt, så det är en bra investering.

Ska jag välja en duovagn eller kombivagn?

Det finns bra modeller bland båda sorter, så det är bara att se till så att man tar med de, för ens egen familj, viktiga delarna av beslutet. Ska den passa i en liten bil? Ska den vara lämpad för svårare terräng och så vidare. Båda sorter har sina fördelar, så det är upp till varje förälder att välja det som känns bäst för just dig. Det bästa är alltid att man går till en barnvagnsbutik för att testa sig fram. Detta är ett beslut som man inte ska rusa på med, utan det är smart att testa många gånger fram och tillbaka.

Hur länge behöver man en duovagn?

Man använder i regel en duovagn i ett par år. Det är såklart upp till dig att avgöra, men det är ofta när barnet är runt 2-3 år som de flesta brukar sluta använda en duovagn.

Sammanfattning

Är du förvirrad över skillnaden mellan en kombivagn och en duovagn? Då är du inte ensam – det är många som ställer sig den frågan. Den stora skillnaden är att en duovagn har två separata delar medan en kombivagn består av en del. Man kan alltså skifta mellan sittdel och liggdel på ett enkelt sätt när man har en duovagn. Duovagnen består av stomme (chassi), liggdel (för nyfödda barn) och sittdel (för barn som kan sitta på egen hand).

En stor skillnad mellan en kombivagn och en duovagn är att duovagnar är smidigare att ha att göra med. Deras separata liggdel gör det mindre kvavt samtidigt som man är mer säker då man vet att liggdelen alltid är stadigt fastsatt. Dessutom är det på det viset att liggdelen i en duovagn är större och det är alltid bra.

Olika vagnar har olika många hjul. Vissa föredrar en barnvagn med tre hjul medan andra hellre vill ha en med fyra hjul. Beroende av var man bor och beroende av livsstil så är det ena bättre än det andra. Är man en storstadsfamilj så kan en vagn med fyra hjul vara bättre medan en vagn med tre hjul funkar bra om man ofta är i skogen och liknande.

Man ska tänka på att ha en vagn som funkar bra både i lera och i snö, så tänk på att välja vagn efter livsstil – då kommer du att bli nöjd utan att behöva ångra dig senare. Det är ju inte så kul att köpa en barnvagn som man sedan tvingas att ställa i förrådet och köpa en ny. Det är ofta en dyr historia det här med barnvagnar, så att komma undan billigt med en bra och slitstark duovagn är alltid bra.