Barnrummet Bäst i test

Bästa Spjälsängen 2021 » Bäst i test

Är du ute efter den bästa spjälsängen till ditt barn? Då har du kommit rätt – här har vi nämligen samlat 7 av de bästa modellerna som finns på den svenska marknaden för tillfället.

Det är med andra ord bara för dig att kolla igenom vårt test nedan för att du enkelt ska kunna se efter vilken som kommer att passa just dig och ditt barn allra bäst.

1. Klups Spjälsäng och byrå

Detta är en storfavorit då den har så många funktioner i ett. Det är dels en mycket bra säng i sig och dels är det så att man får både byrå med tre rymliga lådor samt ett skötbord när man köper just denna säng.

Det kan ju knappast bli bättre, kan man tycka, men faktum är att det faktiskt kan bli ännu bättre! Hur då, tänker ni? Jo, man kan nämligen lyfta av både byrå och spjälor efter att barnet vuxit ur den. Då blir den istället snabbt till en juniorsäng. Hur bra är inte det, så säg?

Denna säng är ställbar i två höjdlägen, så det går att använda den direkt när man kommer hem från BB. Denna spjälsäng är i vitt och materialen är i furu, MDF-trä och plywood. En riktigt fin kombination av material och fräscht med en spjälsäng i vitt.

2. CAM CAM Harlequin Spjälsäng

CAM CAM Harlequin Spjälsäng

Denna spjälsäng kommer i märkets signaturmönster som är just ”Harlequin”. Detta mönster gör att detta är en spjälsäng som är aningen roligare än vissa andra med ett mindre ovanligt mönster. Det är ju alltid kul med lite roliga mönster, eller hur? Vi gillar det och vi är säkra på att de flesta av er kommer att hålla med oss!

Detta är en spjälsäng som är tillverkad i Europa med miljövänliga metoder. De fabriker i vilka dessa sängar tillverkas upprätthåller alla etiska arbetsvillkor och dessutom är det så att alt trä i sängen är FSC-certifierat, färgen är VOC-fri och man kan justera både sänghöjd (20 cm, 27 cm eller 55 cm) och madrasshöjd.

Denna spjälsäng ska användas med en madrass som har måtten 60 x 120 cm och denna köps separat. Man tar enkelt och snabbt loss sidopanelen med tryckknappar och den finns i olika färger.

3. Carena Saltholmen Babysäng

Detta är en säng från svenska företaget Carena och här får man mycket spjälsäng för pengarna, det är ett som är säkert! Det är en riktig vinnare i budgetklassen då den både är snygg, praktisk och säker. En sak som är väldigt viktigt med just spjälsängar är att man slipper krångla. Man vill ju att det ska vara enkelt att ställa in höjden och att det ska gå lätt att fälla ner långsidan. Detta får man med denna spjälsäng, vilket är kanon!

Madrassen är vadderad och överdelen är ventilerad i nät. Man kan smidigt växla mellan sängläge och vaggläge och det är 7 olika höjdlägen som gäller.

4. BabyDan Comfort

Här har vi en spjälsäng som är riktigt bra och dessutom är den i en enkel skandinavisk design som passar mycket bra i vilket hem som helst. Den är i vitt och är tillverkad i bok och MDF. Som med många andra spjälsängar är det på det viset att man köper till madrassen separat, men då detta är en så prisvänlig spjälsäng så blir totalsumman ändå överkomlig utan att lämna särskilt stora hål i plånboken.

BabyDan är ett bra märke när det kommer till just säkerhetsprodukter till barn, vare sig det handlar om en spjälsäng eller om det är en annan produkt man köper. Dansk design som BabyDan är alltid pålitligt och det är alltid kul när man får både en bra produkt, en snygg produkt och en prisvänlig produkt i ett och samma paket.

5. TROLL Spjälsäng 3 i 1 Lukas

Vill du ha en riktigt kanonbra produkt där man får en fantastisk spjälsäng som även kan användas som soffa och vanlig säng utan spjälor så ska du spana in denna godbit från TROLL. Den är både snygg och otroligt användarvänlig. Dessutom är den såklart säker, så man får verkligen allt man kan tänkas kräva med denna produkt.

Färgen på denna säng är vit och materialet är massiv björk. Färgen är vattenbaserad, miljövänlig och giftfri. Detta innebär att det är helt ofarligt för ditt barn att exempelvis bita på sängen, vilket är tryggt att veta. Man kan ställa in sängen i tre lägen, vilka är 23.5 cm från golvet, 37 cm från golvet eller 53 cm från golvet.

Man köper till både madrass och eventuell juniorlångsida. TROLL har produkter som är ordentligt testade på olika oberoende testinstitut. Man har kontrollerat såväl klämrisk, tryck mot spjälar och avstånd mellan spjälor och madrassbotten. Det är alltså på det viset att man kan vara 100 % säker på att det är en bra produkt man har till sitt barn när man väljer denna säng.

6. Carena Väddö med hjul

Denna modell är väldigt smidig då den har snurrhjul i plast. Detta gör att det är väldigt enkelt att flytta runt på spjälsängen och detta är guld värt när man har med en liten bebis att göra.

Carena är ett svenskt märke och deras produkter tillverkas i Europa. Sängens höjd kan man själv justera så att den passar madrasshöjden på den vuxensäng man själv sover i. Med hjälp av uppfyllda långsidor så passar sängen perfekt som fristående vagga. Det är med andra ord en modell som är mycket praktisk och bra.

7. TROLL Romantica

Är du ute efter en gedigen och fin spjälsäng så kommer du att tycka om den här. Det är en vackert formad säng som är i romantiskt lite lantlig stil och det gör att den passar dig som inte vill ha det mest trendiga och stilrena till barnens möbler.

Den har en sänkbar sida och förvaringslåda, vilket innebär att det är mer än bara en barnsäng. Det är alltid positivt med sängar som har något lite extra att bjuda på, så det gillar vi.

Den är vit och har en dropside. Den är höj- och sänkbar i tre olika lägen och bäddmåttet är 1200 x 600 cm.

Hur har vi gjort detta test?

För att vi skulle kunna bilda oss en bra uppfattning och bredare kunskap inom spjälsängar så har vi låtit 20 personer med barn testa dessa spjälsängar. Vi har låtit barn i olika åldrar testa då det är viktigt att se efter om barnsängarna passar under en längre tid.

Vi har jämfört de utlåtanden som föräldrarna gett oss och vi har naturligtvis även talat med personer som kan det här med barnsängar. Vi har varit i kontakt med kunnig personal på flera av de större butikerna i landet för att få den kunskap vi behöver. Denna kombination är perfekt då vi fått information både från ”vanliga” föräldrar och proffs.

Vi har även talat med personer som har de sängar vi har med i vårt test för att få utlåtanden om hur spjälsängarna funkar när man använde dem under en längre tid och sedan har vi också talat med leverantörerna av de sängar som är med i testet – allt för att ni ska få ta del av en så bred samlad erfarenhet som möjligt.

Vad du ska tänka på när du köper en spjälsäng

När du ska köpa en spjälsäng är det viktigt att tänka på att den känns säker och att du tycker att designen är bra och användarvänlig.

Barnsängarna finns i alla prisklasser, så du behöver inte vara orolig för att det ska kosta tiotusentals kronor. Som ni kan se i testet ovan hittar ni modeller som fungerar utmärkt trots att priset ligger på under 1000-lappen.

Säkerhet

Säkerheten är naturligtvis det viktigaste när det kommer till en spjälsäng. Se till att det är en riktigt stabil barnsäng du väljer och se till så att designen följer det råd som har satts upp (se nedan).

Man kan köpa billigare kläder och skor, men en barnsäng ska man aldrig snåla in på om det är lite håligt i plånboken. Det är den plats där ditt barn ska vara som mest trygg. Här gäller säkerhet framför allt.

Design

Sängen ska ha ett avstånd mellan spjälorna som ligger på mellan 4.5 cm – 6.5 cm. Dessa mått har tagits fram som standard för säkerhet för att ditt barn inte ska kvävas. Detta kan hända om barnets underkropp råkar komma genom spjälorna.

Det ska inte heller finnas utskjutande delar, eller glipor. Glipor kan leda till att barnet faller ut och utskjutande delar kan ta tag i exempelvis kläder som gör att barnet kan fastna.

Tänk också på att måtten ska vara minst 55 x 115 cm. Då kan ditt barn använda barnsängen uppåt 3-4 års åldern. Om du köper en barnsäng på second hand ska du alltid köpa en ny madrass så att den är fräsch. Med en botten som har spjälor istället för en botten som är heltäckande är också bra. Då blir det luftigare och fräschare.

Det är även bra om det är så att det finns höj- och sänkbar botten och en långsida som kan skjutas upp. Det underlättar mycket för dig som förälder när du ska lyfta upp ditt barn. Du ska även tänka på att använda spjälskydd åtminstone det första halvåret.

Du kommer att märka själv när det är dags att ta bort ena långsidan eller fixa så att det blir till en juniorsäng. Det är av denna anledning det kan vara bra att köpa en som är lite dyrare, då man får fler funktioner och sängar i en.

Läs mer: Bästa trehjulingen

Frågor och svar om spjälsängar

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är en säng som har spjälor för att skydda barnet. De finns där för att dit barn inte ska trilla ur sängen. När ditt barn blir lite äldre kan man plocka bort spjälorna (på många modeller, men inte på alla), vilket är en smart grej som gör att man kan använda sängen i många år.

När ska man börja använda spjälsängen?

När man ”ska” göra det ena eller det andra vad gäller barn är ofta en sak som blir olika beroende av både föräldrars sätt att tänka och barnet, men vi anser att man kan börja använda spjälsäng redan från det att barnet är nyfött.

Varför ska jag köpa en spjälsäng?

Köper du en spjälsäng så är du alltid säker på att ditt barn stannar i sängen utan risk för att trilla ur och dessutom så har du en säng som kommer att kunna användas under en lång tid framöver. Många barnsängar är designade så att de har höj- och sänkbara bottnar så att barnet kan stå upp i sin säng när hen blivit lite äldre. Den är helt enkelt väldigt tryggt för dig som förälder och dessutom är det en praktisk möbel som i vissa fall kan användas både som soffa och annat vid senare tillfällen.

Hur länge behöver barnet använda spjälsängen?

Det är väldigt beroende av ditt barn och hur hen somnar bäst. Om det är så att barnet trivs väldigt bra i sin spjälsäng kan man låta hen sova där under en längre tid, men är det så att ditt barn sover bättre i vuxensängen eller dylikt så ska man såklart inte tvinga fram att hen ska sova just i spjälsängen. Ofta är det så att barnet sover i sängen fram tills det är ungefär 3-4 år. Det är vid den tiden många byter till en så kallad juniorsäng.

Sammanfattning

Det finns massor av olika barnsängar och det skiftar kraftigt både vad gäller kvalitet och vad gäller pris. Dessutom är det så att det finns en mängd olika typer av design – allt för att man ska kunna välja ut den variant som har allt det man vill ha. Det är ju mycket som ska stämma när man handlar just en spjälsäng, så att det finns ett stort utbud är väldigt positivt. Det är i och för sig också en djungel att försöka ta sig igenom på egen hand och det är just där vi kommer in i bilden.

Kanske vill du ha en praktisk och multifunktionell spjälsäng? Då är denna spjälsäng från Klups som vi har med i detta test ett klockrent val. Där får man både säng och byrå i ett. Kanske är det så att du främst vill satsa på en bekväm säng som ändå är moderiktig? Då är CAM CAM Harlequin det rätta valet för dig. Dessutom kommer du att stöta på ett flertal andra bra val som har annat att bjuda på. Det är bara att hänga med oss nedan och se efter vad vi har testat.

Det viktigaste när man väljer såväl spjälsäng som andra saker till sitt barn är såklart säkerheten. De modeller vi har med i detta test håller alla en mycket hög säkerhetsnivå. Du kan alltså helt slappna av och vara trygg när du väljer en av barnsäng i testet nedan.