Sport Bäst i test

Bästa Trehjulingen för barn 2021 » Bäst i test

Trehjulingen har varit en klassisk leksak bland små barn och förmodligen något vi alla kan förknippa med. Givetvis vill vi även hitta den bästa modellen för barnet som ska få den.

Därför har vi gjort ett stort test för att utse den den bästa trehjulingen. Läs mer för att hitta produkten vi utsett som bäst i test 2021.

1. Nordic Hoj Trehjuling

Nordic Hoj är den bästa trehjulingen på Nordiska marknaden enligt oss. Detta är en riktigt vacker trehjuling med en snygg design av blått, gult och rött.

Detta är en stor favorit bland barn på grund av dess design och färger. Som förälder kommer handtaget bak i cykeln väl till pass. Det är en svenskdesignad modell i hög kvalité med 5 års garanti.

Utrustad med stora tysta hjul och framhjulet är ett äkta frihjul för att barnet ska kunna ta sig framåt på egen hand. Sadeln kan justeras i fyra olika lägen baserat på barnets längd vilket är perfekt då barnet växer sig större år till år alternativt om den används av flera olika syskon.

SE PRISET HOS

2. Smoby Trehjuling Be Move

Smoby Trehjuling Be Move är en välbyggd modell som passar lika bra cykling utomhus som inomhus. Den är anpassad för att ditt barn ska kunna använda den från ca 15 månaders ålder. Tänk bara på att det är upp till er att avgöra om just ert barn är redo för en trehjuling.

Tack vare designen på sadeln sitter ert barn riktigt bekvämt och har det lätt att ta sig runt genom att trampa. Vi älskar att de fokuserat på denna aspekt då det är just trampningen som får barnet att träna sina benmuskler och utvecklar sin motorik.

Sadeln är även utrustad med ett barnbälte som är enkelt att ta på och av för att barnet ska vara trygg. Som förälder gäller det att ta vara på ryggen och därför kommer skjutstången väl till hands för att hjälpa barnet att ta sig fram på er promenad utomhus.

3. Baby Ballade II

Baby Ballade II från det franska företaget Smoby är en riktigt härlig variant. Den här modellen är fullproppad med tillägg för att skapa en komplett trehjuling till ett riktigt bra pris. Som man kan se på modellen är denna variant utvecklad för att både kunna användas inomhus men framförallt utomhus.

Smoby är specialiserade på att skapa riktigt bra plastleksaker för småbarn. Målet ska vara att leksakerna går att använda för både inomhus- som utomhuslek. Därför är alla deras plastleksaker UV-behandlade för att kunna hantera olika väderklimat som till exempel väder och vind.

Det som är riktigt härligt med Baby Ballade II är att den är så härlig att ta med på långpromenader. För dig som förälder är den enkel att använda tack vare det bekväma handtaget. Tack vare handtaget kan du själv styra trehjulingen och frikoppla hjulen, och du hittar till och med ett litet förvaringsutrymme där du kan lägga dina personliga tillhörigheter. Och barnet ditt är skyddat under de lite soligare promenaderna tack vare soltaket som kan skjutas ut.

Vill barnet cykla själv kan du enkelt koppla in hjulen så kan barnet själv ta sig runt på egen hand.

4. Winther Klassisk

Klassisk design från Winther och är en dansk designikon.

Trehjulingen är utrustad med en kraftig stålram och ett bekvämt säte som är justerbart. Däcken är breda och slitstarka och är gjorda i TRP-gummi.

Flaket baktill är även tippbart som även låses till vid ursprungsläget så att de inte tippar okontrollerat. Denna trehjuling passar barn från ca 2 år.

5. Puky Trehjuling

Puky Cat 1S är gjord i metall och utrustad med ett tippflak.

Den är även utrustad med ett frihjul och låsbar styrning så att cykeln kör dit du vill. Trehjulingen passar barn från 2 år och uppåt.

6. Pinepeak Trehjuling

Här är en snygg och vacker trehjuling från företaget Pinepeak. Modellen är tillverkad i en blandning av stål och plast och ett stort fokus har lagts på att ta fram en snygg färgkombination av vit och lila. Med dess lilla flak kan barnet transportera olika leksaker, gosedjur och annat som dyker upp i huvudet på lekplatsen.

7. Disney Cars Trehjuling

Vacker trehjuling med Disney Cars som motiv. En stor favorit hos barnet som älskar Disney Cars filmerna, och vilket barn gör det inte? På baksidan hittar du ett anpassningsbart föräldrarhandtag som du kan justera i tre olika höjder för att den ska passa din längd. På styret finns det både ljud- och ljusfunktioner för att barnet ska kunna varna andra. Som med alla trehjulingar kommer barnet utveckla sin motorik, benstyrka och styrningsförmåga med denna leksak.

8. Pinepeak Tricycle Plus

Med denna modell har man tänkt på allt, kanske därför den också fått namnet ”Plus”. Cykeln är proppad med olika funktioner, allt från ett anpassningsbart föräldrarhandtag till nedfällbara fotstöd. Suffletten är även den anpassningsbar och passar perfekt när ni väl ska ut på en promenad en solig dag.

9. Dolu

Vacker liten barncykel för de minsta barnen. Den är anpassad för riktigt små barn tack vare dess breda sits, låg markhöjd och greppvänligt styre. Med en snygg design är det en favorit hos många av de allra yngsta barnen. Cykeln finns även i lila färg.

Hur har vi utfört detta test?

För att vi ska kunna hitta de bästa trehjulingarna har vi samlat en erfaren testgrupp av både erfarna och nyblivna småbarnsföräldrar i Sverige. De har alla fått testa olika modeller av trehjulingar och därefter bedöma vilken eller vilka modeller som var bättre alternativt sämre.

Vi har därefter följt ett eget poängsystem för att enkelt kunna samla olika åsikter från föräldrar. Vi alla har givetvis olika åsikter och testet har tagit i akt olika aspekter som är viktigt för att hitta den bästa trehjulingen. Allt från Säkerhet, konstruktion och pris.

Fördelar med en trehjuling

Förbättra barnets fysik

Genom att trampa används flertal av barnets muskler, och ni kommer snabbt märka att barnet blir andfått vilket givetvis påverkar barnets fysiska prestation.

Både blodcirkulationen och hjärtfrekvensen behöver träning och detta är ett utmärkt alternativ. Det kommer helt träna barnets hjärta och när andningen tränas kommer detta leda till en bättre syretillförsel till hjärnan.

Förbättra balansen och motoriken

Även om trehjulingen har tre hjul och praktiskt taget lika hög som en liten pall kommer barnet fortfarande behöver våga att ha fötterna fritt hängande i luften när de inte har fötterna placerade på pedalerna.

Detta kombinerat med att de måste hantera styret för att inte ramla är något som konstant påverkar barnets balans. Och genom att hela tiden vara medvetna om att lära sig hur både armarna och benen styr cykeln kommer öka barnets motorik och få bättre kontroll på kroppen.

Förbättra medvetenheten kring omgivningen

När babyn cyklar runt i sin omgivning kommer barnet automatiskt bredda sin synvinkel och medvetenhet kring sin omgivningen hen befinner sig i. Och när barnet cyklar runt kommer saker som avstånd och hinder hela tiden utmanas.

Till exempel kommer barnet behöva lära sig undvika alla dess hinder som hen kan stöta på i rummet eller lägenheten. Men även när man till exempel ska bromsa för att inte cykla rakt in i soffan eller dörren. Så detta är ett utmärkt sätt att faktiskt lära sig om sina omgivningar och vad som händer när man inte är uppmärksam.

Bemästra rädslan

När barnet väl lärt sig cykla på trehjulingen utan en förälders hjälp eller konstanta närvaro har barnet gjort ett stort framsteg i hens personliga utveckling. Att faktiskt kunna kontrollera och cykla helt själv är ett stort steg och kommer ge barnet en enorm känsla av lycka och glädje vilket du definitivt kommer märka.

Men även känslor som trygghet och självkänsla är något som växer sig allt större hos barnet och ska definitivt uppmärksammas. När barnet väl blir större och får testa på till exempel en balanscykel eller sparkcykel kommer barnet definitivt ta med sig denna känsla av självkänsla och trygghet som hen lärt sig under uppväxten med trehjulingen.

Frigör energi

Jag är i princip 100% säker att ni småbarnsföräldrar som läser detta kommer hålla med mig – Barn sitter aldrig stilla! Oavsett om det är i hemmet, i skolan eller i parken är våra barn i konstant rörelse och fulla av liv och glädje. Varje dag är ett nytt äventyr och de tar verkligen vara på varje minut då det konstant är lek och rörelse.

För att barnet ska kunna frigöra all sin energi är en trehjuling en fanatisk leksak att använda sig av. Tack vare dess konstruktion kan de användas i era hem då de är utrustade med gummihjul eller plasthjul som är tysta att rulla runt på. Tack vare den fysiska ansträngningen barnet utsätter sig för kommer även sömnen bli bättre och barnet får det enklare att sova på kvällen.

Vilken trehjuling ska du välja

För att kunna välja den bästa modellen för ditt barn gäller det att tänka på olika aspekter. Till exempel hur gammalt är ditt barn idag, vad för budget är ni redo att handla för och finns det några specifika material eller funktioner ni önskar?

Säkerhet

Leta efter en trehjuling som är gjord av robusta material som metall istället för plast. Titta även på styrningen för att se till att den inte kan skada ditt barn om den faller över styret. Och glöm inte att utrusta ditt barn med en cykelhjälm för att skydda barnets huvud mot skador.

Storlek

Ditt barn har kanske blivit förälskad vid en specifik modell ni hittat, men kan hen nå styret och pedalerna? Är trehjulingen för stor blir det svårt att använda leksaken, vilket betyder att det inte är så kul. Se till att den passar ditt lilla barn så hen kan köra den idag, inte om sex månader.

Pris

Något av det viktigaste för många småbarnsföräldrar är givetvis priset. Det är ingen nyhet att det kostar att vara småbarnsförälder. En artikel från Expressen gick ut med att det kostar runt 50,000 till 100,000 kronor per år att vara småbarnsförälder. Och det är inte bara en trehjuling du ska köpa, du behöver även tänka på priset för barncykelhjälmen, knäskydden och armbågsskydden för ditt barn.

Läs mer: Bästa gravidkudden

Frågor och svar

När kan barn använda en trehjuling?

När barnet ditt växer och blir äldre kommer hen med stor sannolikhet vilja ha en egen trehjuling. Men hur säker är den och när är barnet gammalt nog att kunna börja cykla? Det finns givetvis en hel del faror, speciellt om barnet cyklar utomhus. En stor fara om ni bor nära en bilväg är att den lilla cykeln förmodligen inte kan ses av bilister då de är så lågt byggda. Det är givetvis inget direkt fel med att cykeln är låg, detta är en ren säkerhetsaspekt om barnet skulle ramla. Men för en bilist kan detta vara en riktigt olycksfälla då huven på bilen kan skymma trehjulingen.

Vad är en trehjuling?

En Trehjuling är en klassisk leksak bland små barn. Den är både rolig att leka med samt ett bra sätt för barnet att öva motoriken och balansen för att lära sig cykla i ett senare skede under dess uppväxt. I och med cykelns popularitet finns det en mängd olika modeller på marknaden idag. Vi har därför i denna artikel valt att sammanställa de bästa modellerna.

Vi har i detta test ställt ett flertal av marknadens populäraste trehjulingar mot varandra för att hitta den bästa modellen. Alla modeller i detta test passar både pojkar och flickor och glöm inte cykelhjälmen för ditt barn. En trehjuling används av barn som ännu inte lärt sig cykla på sin egna barncykel. Trehjulingen är en säkrare variant då den har en låg tyngdpunkt och breda däck. Den är främst anpassad för att användas av barn som är mellan två till fem år gamla.

Trehjulingen är en bra första cykel för barnet då den är väldigt stabil att använda. Efter denna erfarenhet kan de gå över till mer avancerade barncyklar. En trehjuling saknar även bromsar och växlar och de flesta modeller har kopplat framhjulet till pedalerna. Det finns modeller i alla olika typer av material allt från metall och plast men även mer ovanliga alternativ som bambu. De billigare modellerna brukar vara utrustade med pedaler som endast kör framhjulen. Men sedan finns det andra modeller som använder sig av en kedja för att driva bakhjulet. Dessa brukar vara anpassade för lite äldre barn. En annan stor skillnad är hur däcken är konstruerade. De brukar vara skapta i tjockt gummi alternativ ihålig plast för att vara hållbara som möjligt. Man kommer alltså inte behöva hantera dessa däck genom att till exempel pumpa dem med luft.

Varför behöver ett barn en trehjuling?

För att första varför ett barn behöver en trehjuling gäller det att förstå fördelarna med hur barnets muskler påverkas av träning. Varje gång ditt barn leker kommer barnet automatiskt träna sina muskler, andningen och blodcirkulationen. Man behöver inte vara en doktor för att förstå de riktigt bra fördelarna i detta. Och när barnet cyklar tränar barnet sina benmuskler hela tiden. Men i och med att barnet även måste balansera på sadeln kommer bålen och ryggen träna upp både balans och muskler. Detta kommer vara viktigt i ett senare skede när barnet vill lära sig cykla.

Hur gammal bör barnet vara?

Vi anser att barnet bör vara minst 2 till 3 år gammalt och det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv att inte låta barnet cykla på trehjulingen om barnet inte är redo att hantera denna. Den bör vara lågt byggd med stora hjul för att barnet ska känna sig säker. Detta är en säker konstruktion då det blir svårare att välta och var noga med att köpa en lämplig cykelhjälm för ditt barn.

Kan man använda trehjulingen överallt?

Använd endast den på säkra platser. Om ni är utomhus var inte nära bilvägar och om ni väl är det ha alltid full koll på ert barn. Vi vill uppmärksamma allt från bilvägar, uppfarter och närheten av vatten då detta är typiska platser där ditt barn kan råka ut för en olycka.